torstai 28. marraskuuta 2013

Kennelyskä

Taitaapi meidän reppanalla olla kennelyskä. Ainakin oireet täsmää täysin.

Kennelyskä on yleisnimitys koiran tarttuville hengitystietulehduksille. Koiran äkillisen hengitystietulehduksen taustalla saattaa olla useita taudinaiheuttajia (virukset, bakteerit ja mykoplasmat), taudin itämisaika vaihtelee taudinaiheuttajasta riippuen 1-14 päivään. Tärkein kennelyskän yksittäinen aiheuttaja on Bordetella bronchiseptica -bakteeri. Kennelyskässä koiran henkitorvi ja kehkoputket tulehtuvat. Taudille tyypillisiä oireita ovat hakkaava yskä ja liman kakominen. Koira voi myös yökkäillä limaa. Omistajasta voi vaikuttaa siltä, että jotain on juuttunut koiran kurkkuun. Lievässä taudissa koiran yleistila ei yskimistä lukuun ottamatta häiriinny eli esim. kuumetta ei ole. Yleensä virusten aiheuttamat oireet häviävät itsestään viikossa tai parissa muuten perusterveellä koiralla[1]. (Wikipedia)

Ensioireet alkoi maanantai-iltana, joten suurella todennäköisyydellä tartunta on tullut viime sunnuntain koiranäyttelystä. Eilinen ja viime yö meni sitten kunnolla röhiessä ja limaa puklaten, niin nyt on hieman väsynyttä porukkaa täällä, kun ei kukaan saanut oikeen kunnolla nukuttua. Lämpöä on 39,1,  väsyneen olonen on, mutta hyvin juo, ruoka maistuu ja häntä heiluu välillä, niin tuskimpa tässä isompaa hätää on. Otetaan rauhallisesti ja annetaan Milon levätä ja seuraillaan mihin suuntaan tilanne kehittyy.

2 kommenttia:

  1. hei, se voi tarttua myös eteenpäin..
    Lääkäriin vaan, jos vointi huononee. Siinä teidän lähellähän on kait Hertta?

    VastaaPoista
  2. Milo vaikuttaa jo aika terveeltä, jaksaa olla hereillä ja leikkiikin. Sai juoksennella vähän vapaanakin viikonloppuna mökillä. Ihan pientä kröhimistä enää välillä. Juu, täytyy nyt vältellä koirakontakteja ainakin pari viikkoa. Jää kaksi agility kertaa välistä ja koirapuistoilut jää nyt hetkeksi :/

    VastaaPoista